IMERSLUND-GRÄSBECK SYNDROM


(Cobalamin malabsorption eller B12-vitaminmangel)
Imerslund-Gräsbeck syndrom (IGS) er en genetisk lidelse, hvorved vitamin B12, (ligeledes kendt som cobalamin), ikke bliver absorberet fra tarmen.  Manglende cobalamin fører til ændringer i det hæmatopoietiske system og giver neurologiske symptomer på grund af irreversibel ødelæggelse af hjernen og nervesystemet. Symptomerne omfatter anoreksi, sløvhed og manglende  evne til vægtøgning.  IGS er forårsaget af en recessiv genetisk mutation og den tilgængelige DNA test bestemmer den genetiske status på hunden :

“FRI” (N/N) :   Hunden er en ikke-bærer af det muterede gen, og kan derfor ikke videregive mutantgenet til sit afkom. Hunden vil aldrig udvikle Imerslund-Gräsbeck syndrom.

“Bærer” (N / IGS):    Hunden bærer en kopi af det muterede gen og en kopi af det normale gen. Hunden vil aldrig udvikle Imerslund-Gräsbeck syndrom, men da den bærer det muterede gen, kan det give det videre til afkommet med sandsynligheden på 50%.

»Påvist« (IGS / IGS):   Hunden bærer to kopier af det muterede gen, og vil derfor passere det muterede gen til hele dens afkom.
Hunden vil udvikle Imerslund-Gräsbeck syndrom.